Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.12.2013 13:10 - Черният хайвер се яде на Коледа
Автор: prontosofia Категория: Новини   
Прочетен: 9841 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 27.12.2013 13:17


image

Коледните празници са идеалният период, през който човек може да си хрусне от най-вкусните и най-скъпите деликатеси, за които през годината  не си е и помислял. Сред тях са и яйцата от есетра, известни като хайвер.
Ако обаче в миналото е трябвало да се разчита за популяризирането им на Луи XV, който ги е получил като дар от Петър Велики, то днес изобщо нямаше и да сме чували за черен хайвер.  Вместо да го вкуси, както подобава, кралят го изплюл. Векове по-късно, напук на Луи XV, черният хайвер е сред най-луксозните деликатеси в света.
През XVII век множество знатни руски фамилии, за да се спасят от мразовитите зими по родните им места, се приютявали във Франция, където прекарвали ваканциите си. Едва след Октомврийската революция обаче богатите руски благородници, живеещи в изгнание, успели да предадат и на други страстта си по черната вкусотия. Именно тогава руснаците със синя кръв монополизират търговията с хайвера. През 50-те години на миналия век личният пилот на иранския шах, американецът Финсун, успява да се докопа до ексклузивните права в търговията с ирански хайвер.
Така той взема контрола над износа му и в Съединените щати, пробивайки руския монопол в сферата на търговията с хайвер. Ситуацията обаче се променя след Ислямистката революция и последвалия я бойкот от страна на американските власти. Така те накланят везните в полза на европейци и японци в търговията с хайвера.
Неконтролираният улов на есетра, успоредно със замърсяването на водите, в  които тя е в най-голямо количество като Каспийско море например, води до огромен спад в него.  Постепенно есетрата влиза сред видовете на изчезване, така че днес съществуват ограничения в улова й по много места.
Разбира се, всичко това води и до скок в цените, но също и до изкуственото й отглеждане, в което Италия днес е абсолютен световен лидер.
Италианците надминаха в това отношение дори французите, които се смятаха за майстори в прозводството на хайвер. Мнозина днес търгуват по интернет с хайвер, който на пръв поглед изглежда страшно изгоден – 1000-2000 евро за кило, или 4-5 пъти по-малко от действителната цена.
Продаваният по интернет на тези цени хайвер обаче в повечето случаи идва от Украйна или други източноевропейски страни, пътувайки до Западна Европа без да бъдат спазени и елементарни правила за консервацията му.
Италианските производители на хайвер го внасят на Апенините само пресен – той има трайност 3 месеца. Есетрата пък се развъжда от тях изкуствено в Каспийско море.
Цената на хайвера зависи изключително от качеството му.  В момента в Италия кило хайвер се продава за около 3500 евро. Най-важният италиански производител сега е безспорно родената през 1975 г. компания „Агроитика Ломбарда“. Тя е и абсолютен световен лидер за хайвера от изкуствено отглеждана есетра, като производството й за някои типове надхвърла 20 тона годишно.
Есетрата се развъжда от италианската компания в специални съоръжения до Милано от октомври до март и яйцата й се отделят в най-подходящия момент, когато са най-добре узрели.
Водите, в които рибата се отглежда, са изключително чисти, така че хигиената е идеално гарантирана.

Видове продаван хайвер
Белуга - най-ценният
Това е хайвер с едри зърна, надминаващи диаметър от 3 мм. Цветът им варира от перлено сив до тъмно сив. Кутията им е с небесносин етикет.
Осиетра
Този вид хайвер е със средно големи зърна, а цветът им варира от тъмно кафяв до кестеняв. Мнозина смятат, че именно той е най-добрият хайвер. Този вид яйца обаче дават началото и на кралски тип хайвер – той е с бронзово кестеняв цвят. Етикетът на кутията е червен.
Севруга
Яйцата на този вид хйавер са с диаметър от 1 мм и цветът им варира от светло сив до антрацитен. Цената му е по-ниска, тъй като се намира по-лесно и в по-голямо количество. Етикетът на кутията е жълт или абаносов.
Как да му се насладим най-добре
Ако искате да предложите на гостите си хайвер по най-достойния начин, то имайте предвид, че това ще ви струва около 150 евро на глава.
За да запазите непокътнат вкуса и аромата му, поставете хайвера в оригиналната му кутия в купа с лед (разбира се, ако не разполагате с оригинални ирански поставки за хайвер, които са направени от злато). Заобиколете кутийката с хайвер с множество купички, които съдържат фино стрити белтък, жълтък, бял лук, капери, солени аншуа, сметана.
Хайверът се яде с лъжичка от перла или рог, намазвайки върху го върху арабски хляб.
За пиене експертите препоръчват студена, но не ледена водка. Ако пък не искате да минете за стиснат, то можете да предложите на гостите си и шампанско.



Тагове:   Италия,   празници,   хайвер,   коледа,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: prontosofia
Категория: Забавление
Прочетен: 42759
Постинги: 8
Коментари: 3
Гласове: 6
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031